Fungerende leder i Pensjonistpartiet, Olav Halvor Megård, har stor tro på at partiet vil gjøre det godt ved neste stortingsvalg. – Vi har mange gode saker, og partiet vokser, sier han.
Megård er en 74 år gammel pensjonert rådgiver i Skatteetaten med et hjerte for politikk. Han har tidligere vært engasjert i Arbeiderpartiet, men for fem år siden meldte han seg inn i Pensjonistpartiet og startet opp et lokallag i hjembygden Holtålen i Trøndelag.
- Vi kom inn i kommunestyret første gang vi stilte til valg, forteller han.
På Pensjonistpartiets landsmøte våren 2024 ble han valgt til politisk nestleder, men nå har han overtatt vervet som fungerende leder fram til 2026. Det betyr at han skal lede partiet gjennom det neste stortingsvalget. At mange av Norges over en million alderspensjonister vil finne veien til Pensjonistpartiet, er han sikker på.
- Pensjonister er selvsagt en like forskjellig gruppe som den yngre delen av befolkningen, men det er mye som forener dem også.
Partiet har akkurat ansatt en ny partisekretær, Per Hermann Aune, og etablert partikontor i Oslo. Adressen er Torggata 10 så det kunne ikke vært bedre plassert både med hensyn til Stortinget og Youngstorget.
- Jeg har store forhåpninger til partiorganisasjonen, og sentralstyret fungerer også utmerket. Pensjonistpartiet vokser sakte, men sikkert. Det kommer stadig meldinger om nye lokallag, sier han.
Som fungerende leder har han ansvar for arbeidet i programkomiteen som i disse dager ferdigstiller arbeidet med det nye partiprogrammet. Han lover at partiet skal stille med et enkelt, tydelig og konkret program.
- Jeg har ikke noe ønske om et ordrikt dokument fullt av floskler. Partiprogrammet skal være et lettleselig dokument som forteller hva Pensjonistpartiet vil gjøre. Vi går til valg for å løse folks problemer, sier han.
Av valgkampsaker som han mener særlig burde interessere pensjonister, nevner han at de ikke har forhandlingsrett i pensjonistoppgjøret.
- Nå reguleres pensjonen ved at regjeringen finner gjennomsnittet av lønns- og prisveksten. Dette fører til dårlige trygdeoppgjør. Mange minstepensjonister i Norge lever under EUS fattigdomsgrense. Vi mener at pensjonistene skal ha forhandlingsrett og påvirkningsevne på lik linje med de yrkesaktive, sier Megård.
En annen sak han mener partiet vil finne gehør for, er at folk skal få tannbehandling på lik linje med resten av kroppen.
- Generelt er den norske tannhelsen god, men flere grupper eldre har dårlig tannhelse. Det er godt dokumentert at dårlig tannhelse kan føre til andre sykdommer, for eksempel hjertesykdom. Det er derfor uakseptabelt at tannhelse ikke blir definert som en del av totalhelsen.
Nå gleder han seg til valgkampen som sparkes i gang til våren. Han har troen på minst tre stortingsplasser og nevner valgkretsene Trøndelag, Innlandet og Akershus.
- Vi går til valg på saker som betyr noe for folk, og her burde vi ha gode muligheter.
Hvis vi skal få gjennomslag for sakene våre, hjelper det å komme inn på Stortinget, avslutter han.