Vi jobber for en bedre kommune
Viktige saker for PP sentralt
- Øke minstepensjonen til over fattigdomsgrensen
- Ha økt kjøpekraft for alle uføre og pensjonister
- Fjerne underreguleringen
- At samordningen av ektefeller fjernes
- Øke bostøtten
- Få kontroll over strømprisene – de må ned
- Drivstoffavgifter skal kraftig ned eller fjernes
- Ikke ha mer bompenger
- Ikke ha vindmøller i norsk natur
- Ikke ha eiendomsskatt på våre eiendommer
Pensjonistpartiet - Ikke la deg lure av navnet!
Når man hører navnet Pensjonistpartiet, tenker mange at det kan være noe for dem når de blir pensjonister. Men Pensjonistpartiet er et parti for hele familien, ikke bare for pensjonister. Dette understrekes av underteksten til partinavnet – «Partiet for hele familien.» Det etableres nå ungdomspartilag, som tydelig viser at partiet er for alle gjennom hele livsløpet.
Pensjonistpartiet er et parti for alle, uavhengig av alder, og ikke bare for pensjonister, uføre og aleneboende. Pensjonistpartiet arbeider for å skape et samfunn som er bedre å leve i for alle.
Pensjonistpartiet har eksistert i snart 40 år. Den 6. mai 2025 fyller partiet 40 år. Ambisjonen er å få representanter inn på Stortinget etter neste års valg og bli en avgjørende stemme plassert i sentrum som et blokkuavhengig parti.
Partiet har hatt en kraftig økning i antall stemmer ved de to siste valgene (2021 og 2023). Pensjonistpartiet er i dag representert med lokalpolitikere i overkant av 50 kommunestyrer og i halvparten av landets fylkesting.
Med omtrent 1 million pensjonister og 360 000 uføre utgjør dette en stor velgergruppe som alene kan bidra til at Pensjonistpartiet får betydelig innflytelse i politiske beslutninger. Men som et familieparti skal vi også både appellere til og ivareta interessene til ulike velgergrupper. Vi er et parti for alle.
Pensjonistpartiet arbeider for å forbedre livskvaliteten til alle generasjoner. Vi snakker ikke bare om fremtiden til eldre, men også om hvordan vi kan skape et samfunn som tar vare på hverandre på tvers av generasjonene.
Pensjonistpartiet er også opptatt av mange viktige samfunnsspørsmål, som miljøvern, utdanning og sosial rettferdighet. Vi ønsker et mer inkluderende og bærekraftig samfunn som er inspirerende for oss alle. Miljø- og sosiale faktorer skal tillegges minst like stor vekt som økonomi ved beslutninger som skal fattes i et langsiktig og bærekraftig perspektiv.
Vi forstår at et sterkt samfunn bygges på solidaritet mellom generasjonene. Vi kjemper for å sikre verdige levekår og rettferdig behandling for våre eldre, som igjen frigjør ressurser og gir trygghet for yngre generasjoner. Bedre helse- og omsorgstjenester for eldre betyr mindre belastning på familier, slik at foreldre og unge voksne kan fokusere på jobb og utdanning uten konstant bekymring for de eldre familiemedlemmene.
At vi vil forbedre livskvaliteten til våre eldre medborgere, er urokkelig. Vi kjemper også for rimeligere boliger for eldre, økt pensjon og rettferdig behandling av eldre i arbeidslivet.
Pensjonistpartiet har hele familien i tankene. Vår visjon er et samfunn der hver generasjon støtter og styrker hverandre, slik at både dagens og morgendagens utfordringer blir møtt med solidaritet og omsorg.
Partiet arbeider for en politikk som gagner hele familien, inkludert barneomsorg, skolegang og arbeidsforhold. Vi har en sterk forpliktelse til miljøvern og bærekraft, og arbeider for et mer inkluderende og bærekraftig samfunn.
Videre er partiet opptatt av rimeligere boliger for alle, inkludert yngre mennesker som ønsker å etablere seg. Tiltak som forbedrer utdanningssystemet og barneomsorgen, samt investering i skoler og barnehager, er viktige saker for partiet.
Et stort Pensjonistparti med politisk tyngde og påvirkning gjør at vi sammen kan bygge et samfunn som verdsetter erfaringen og bidragene til alle våre borgere, uavhengig av alder. Som et blokkuavhengig parti vil Pensjonistpartiet bidra til en mer balansert og mangfoldig politisk diskusjon. Det vil føre til mer inkluderende og representativ politikk som tar hensyn til behovene til alle generasjoner.
Pensjonistpartiets ambisjon er å bli en avgjørende stemme plassert i sentrum som et blokkuavhengig parti. Som et familieparti arbeider vi for trygghet og rettferdighet for alle generasjoner, med fokus på livsglede, framtid og folkehelse. Pensjonistpartiet vil gjøre hele familiens hverdag bedre.
Per Hermann Aune
Vestfold Pensjonistparti, fylkesleder
Pleie- og omsorgstjeneste eller kun pleie?
Pleie- og omsorgstjeneste er et bredt spekter av tjenester som tilbys for å støtte personer som trenger hjelp med daglige aktiviteter og medisinsk behandling. Dette inkluderer tjenester til eldre, personer med kroniske sykdommer, funksjonshemmede og andre som trenger ekstra omsorg og støtte for å opprettholde en god livskvalitet.
Pleie og omsorg er to begreper som ofte brukes sammen, men de refererer til ulike aspekter av tjenester som tilbys til personer som trenger hjelp.
Pleie omfatter medisinske og helserelaterte tjenester som gis til personer som har behov for behandling, rehabilitering eller lindring av helseplager.
Omsorg er å gi støtte og assistanse i daglige aktiviteter og sosialt samvær som bidrar til å opprettholde og forbedre livskvaliteten for personer som trenger ekstra hjelp.
Slik det oppleves i dag, er kommunens primære oppgave og ressurskapasitet å sørge for at nødvendig pleie og medisinske helserelaterte tjenester gis.
Det er nå bestemt at antall sykehjemsplasser skal reduseres. Terskelen for å få en sykehjemsplass blir altså enda høyere enn hva tilfellet er i dag. Flest mulig skal bo hjemme lengst mulig. Det betyr at en stor andel av dagens helsepersonell i stedet skal reise rundt til brukerne. Velferdsteknologi og digitale verktøy skal bidra til å gjøre oppgavene enklere, og brukerne mer trygge og selvstendige. En god intensjon og tanke. Men, det kan ikke være slik at det digitale verktøyet skal være den salige løsningen, og kun framstå som den eneste, beste og framtidige løsningen. Bruk av digitale verktøy må kun være et supplement og være til det beste for brukeren.
Omsorgsbiten oppleves som nesten helt glemt. Hvem skal ta seg tid til den gode samtalen med brukeren som sitter alene det meste av døgnet? Løsningen kan umulig være en samtalerobot. Og hvem skal sørge for at man kan ta del i et aktivt sosialt samvær og aktiviteter?
Pensjonistpartiet savner dimensjonen hvor mennesket og individet er i fokus og blir prioritert hele livet. Svaret kan umulig kun være, at man skal bo hjemme lengst mulig og få nødvendig medisinsk hjelp og pleie.
Omsorgsbiten som begrep er dessverre lite relevant som tjenestebegrep i dag. Om det fortsatt skal ha sin berettigelse, må det skje vesentlige prioriteringer og endringer. Det er en forventning og må være et krav, at ivaretakelsen av eldre som mennesker og individer, blir noe mer enn kun medisinsk hjelp og nødvendig pleie.
Sykehjemsplass, omsorgsbolig, alternative boformer, forpliktelser, økonomi, bemanningsnorm og aktivitetsprogram etc må få en naturlig prioritet og omfavnelse fra storsamfunnets generøsitet, som gir alderdommen den verdigheten den fortjener. De eldre fortjener det. Det kan ikke være slik at når man blir eldre, er man mindre verdt og kun en utgiftspost.
Pleie- og omsorgspolitikken skal ha som målsetting å bidra til en individuelt tilpasset tjeneste med et forsvarlig nivå som sikrer enkeltindividets integritet, verdighet og trygghet.
Pensjonistpartiet arbeider for at god livskvalitet og livsglede skal vare livet ut.
Å møte morgendagens utfordringer med flere hender
Varaordfører Gina Merethe Johnsen sin uttalelse i avisa 7/3-24 om hovedsatsningen «Morgendagens hjemmetjenester» ga meg en idé og tanker om noen av utfordringene som ligger nært foran oss som innbyggere i Larvik kommune, og hvordan noen tiltak kan være aktuelle som en del av løsningen.
Det er helt sikkert både tanker og prosesser i gang allerede. Varaordføreren var i omtalte innlegget tydelig og erkjente,
«at det er avgjørende at flere kan bo hjemme lengst mulig, ettersom det ikke vil være mulig å bygge sykehjemsplasser i takt med økningen av antall eldre, verken økonomisk eller med tanke på behovet for ansatte.
Larvik kommune ønsker en dialog med innbyggerne framover, for å skape felles forståelse for de fremtidige utfordringer, og hvordan de kan løses i fellesskap».
De demografiske prognosene viser at andelen eldre vil øke betraktelig i årene framover. Andelen i yrkesaktiv alder, sammenlignet med andelen 67 år og eldre, vil synke. Det betyr blant annet at det vil bli økt konkurranse om framtidig arbeidskraft, både i offentlig og privat sektor. Mange arbeidsgivere vil da konkurrere om de samme ressursene. Samtidig er det en stor andel som ikke deltar i arbeidslivet eller tar utdanning.
Å møte framtidens utfordringer for Larvik kommune, som alene skal løse både de lovpålagte og samtidig innfri forventingene til ikke lovpålagte tjenesteoppgaver, vil være krevende. Flere må kunne bidra til å løse dette i fellesskap. Et framtidsprosjekt som involverer kommunen, det lokale næringslivet og innbyggerne, vil samlet sett kunne være en kraftfull kompetanse- og ressursgruppe som kan utarbeide flere gode løsninger.
Det første som må gjøres er å være enige om at man har noen felles utfordringer, og at man ønsker å løse de i fellesskap. En felles verdi for alle.
Det er mange eldre, seniorer og pensjonister som sikkert kan, og ønsker fortsatt å ta del i arbeidslivet, enten heltid eller deltids, eller ved å være frivillige ressurser. Sammen med mange av de som står utenfor arbeidslivet, utgjør de samlet sett et stort potensial og en ubrukt kompetanseressurs.
Det er i dag flere aktører som gjør en stor og verdifull innsats for at flest mulig kan ta del i arbeidslivet. De må heies fram. Men, det er helt sikkert mulig med en mer omfattende, koordinert og bredere innsats som kan inkludere enda flere
Det er flere områder det kan utarbeides tiltak/samarbeid på – noen eksempler:
- Hjemmetjenesten og omsorg
- Innovasjon og teknisk utvikling rettet mot ulike målgrupper
- Tilby støtte og aktiviteter for de som bor i egen bolig/omsorgsplass
- Sosiale møteplasser og aktiviteter
- Transporttjenester
- Flere lærlingplasser/tilrettelegging av arbeidstilbud for de som står utenfor arbeidslivet
- Arbeidstrening/yrkesutdanning gjennom bedrifter og kommunesektor
- Skape arenaer for en aktiv livsstil i alderdommen
- Bruk av eldre og seniorer som ressurs
- Legge til rette for at flere kan stå lenger i jobb
- Frivillige ressursgrupper
Samlet sett kan eldre, seniorer og pensjonister være en verdifull innsatsfaktor til samfunnet gjennom sin erfaring, kunnskap, engasjement og bidrag til ulike deler av samfunnslivet. Det, sammen med de som står utenfor arbeidslivet, vil totalt sett være viktige bidragsytere og ressurser for å kunne løse noen av morgendagens utfordringer.
Disse utfordringene krever en helhetlig tilnærming fra myndigheter, næringsliv og samfunnet generelt for å sikre en bærekraftig og rettferdig løsning på problemene knyttet til en aldrende befolkning og færre yrkesaktive.
Gode lokale initiativ og løsninger kan også bidra til statlig støtte.
Pensjonistpartiet arbeider for å skape et samfunn som er bedre å leve i for alle.
Pensjonistpartiets credo er: Livsglede, framtid og folkehelse.
Dette er ord og uttrykk som bør stå seg og kunne være en god rettesnor.
Styret i Larvik Pensjonistparti
Per Hermann Aune
Mail: per.hermann.aune@Lf-nett.no
Mobil:474 78 067
Marthe Landgraff Aune
Mail: martheaune@hotmail.com
Mobil: 45426716
Åse Landgraff Aune
Mail: aseaune@sf-nett.no
Mobil: