Grendene i Innlandet trenger sin «nr 24»?

Det er snart så en drar noen paralleller til det «nr 24» sto for.

For øyeblikket går det en film om «Kjakan» eller «nr 24». Kan vi dra noen få paralleller? Det som trengs da folket overkjøres av noe som ligner diktatur, og folkets mening aldeles ikke blir hørt, er en slik nr24 drivkraft? Det som har oppstått etter vedtaket om skolenedleggelser, er en motstandskamp, og da går tankene til det motet, til den trua og den utholdenheten Gunnar Sønsteby må ha hatt. Jeg understreker at jeg ikke sikter til krig eller sabotasjer med parallellen. Det er jobben for noe han trodde på, som mange beundrer. Han ville nok og så inderlig – å bevare landet.   

Mens det triste skylaget fra de mange demonstrasjoner med tårer fra modige flinke vgs elever har lagt seg, blir fylkesdirektørens budsjett og økonomiplan lagt ut. Da bærer det i veien på nytt, og nå er det tannklinikker som skal vekk. Forsterkingen av at flere kommer til å flytte ut og færre inn når nok et nivå.  På ingen måte kan en godta at ennå flere skal ut i den økende skoletrafikken, at foreldre må ta fri halve dager for å følge poden på tannklinikken.  Igjen står Dokka, Våler, Åsnes, Grue, Nord og Sør-Odal på kartet over sentralisering, og samme med sammenslåingen av Lillehammer og Brøttum, Åkershagan og Hamar tannklinikker. Og fordi vi har så mange friske eldre med både egne tenner og førerkort, så blir det mye mye mer trafikk totalt, av alle disse sammenslåingene.

En kan også reise spørsmålet om det er og var riktig pengebruk det AP foreslo og gjennomførte – at tannleger i enkelte områder skal få kr 75 000, egentlig bare for å søke på en stilling? Er det noen som har tenkt på at folk som bor der slike gedigne honorarer gis, nærmest kan føle mobbing fordi noen skal få så mye penger bare for å bo der, kanskje også bare en kort tid?  Og, de som står i slitasjen og omstillingene, får som vanlig aldri ei krone ekstra.

En løsning kan være, eller faktisk må bli, – at pasienten må inn i sentrum igjen. Ansattes egne behov må komme i andre rekke. Det er pasienten som skal hjelpes og ha betingelser rundt seg. Løsningen kan også være at legekontorer og helsestasjoner kunne bli samlokalisert med Tannhelsetjenesten i kommunene, og dermed får noen flere å spise lunsj med, og et spleiselag på drift mellom kommune og fylke.  

Statlige myndigheter må kunne beordre nye tannleger ut i turnus i distriktene? Det er myndighetenes ansvar å sørge for å sikre tjenester i hele landet. Etikken rundt embetet må de med embetseksamen tross alt stå i – å behandle definert sykdom, som er det viktigste.

Det blir spennende å se hvilke partier som går for å få mange flere folk i alle aldre ut på veien, og ytterligere mer biltrafikk på veier med minst belysning, flest viltpåkjørsler, mest ulykker, mest tungtransport og mange lastebiler med utenlandske skilt. Og minst kollektivtransport. Det kan spares penger i fylket – kanskje spare penger på produserte rapporter som er laget til ingen verdens nytte? Var rapportene noensinne tenkt å være et grunnlag for å ha kontinuerlig forbedring, hvis tiltakene viser det motsatte?     

Der Gunnar Sønsteby skal ha sagt «vi vil oss et land», kan vår parallell bli «vi vil oss et Innland som setter Innlandsstrategien ut i praksis med levende byer og grender». 

 

Gunn Marit Lindmoen

Gruppeleder for Pensjonistpartiet i fylkestinget m.m.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen