Det må bygges flere sykehjemsplasser

pexels-photo-7551686-7551686.jpgTerskelen for å få sykehjemsplass er allerede altfor høy i norske kommuner, og dette er et alvorlig problem som bare vil forverres med en aldrende befolkning. Norske kommuners økonomi og kapasitet er i dag ikke tilstrekkelig dimensjonert for å møte det økende behovet for sykehjemsplasser. Selv om det planlegges bygging av flere omsorgsboliger og sykehjemsplasser, er dette liten trøst for de som allerede står i kø.

Regjeringens plan om å finansiere 1500 nye sykehjemsplasser er et skritt i riktig retning, men med 356 kommuner vil dette ha begrenset effekt. Staten dekker kun 50-70 % av kostnadene, og kommunene må selv finansiere resten. Gitt dagens økonomiske situasjon i norske kommuner, vil det være svært utfordrende å møte de fremtidige behovene uten omfattende tiltak.

Det er både riktig og viktig at eldre skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Men mange eldre vil på et tidspunkt trenge mer omfattende assistanse og pleie, uavhengig av velferdsteknologiens utvikling. Med en voksende andel eldre og et begrenset antall omsorgsboliger og sykehjemsplasser, er det klart at behovet vil øke kraftig i fremtiden. Norge er rett og slett ikke forberedt på å møte denne utfordringen. Det er viktig å ha en balansert tilnærming, hvor løsninger ikke bare fokuserer på teknologi, men også på de menneskelige og praktiske sidene ved eldreomsorg. I tillegg må det bygges alternative boformer.

Denne utfordringen nærmer seg raskt, som en bølge vi ikke er forberedt på å møte. Norge har rikelige med ressurser, noe vi ofte ser gjennom Oljefondets resultater. Det ville være naturlig at staten finansierer helse- og omsorgstjenesten, slik den gjør for sykehusene, men dette er dessverre ikke ønskelig av det nåværende politiske flertall.

Pensjonistpartiet mener at det er på tide å tenke nytt, og i et raskt tempo. Vi forbereder oss nå til neste års stortingsvalg og ser behovet for å få inn representanter på Stortinget som kan stå opp for eldreomsorgen, og løsninger som sikrer oss eldre verdige boalternativer.


Pensjonistpartiet Vestfold


Per Hermann Aune, fylkesleder

Emil Sandåg, styremedlem

Emil Sandåg, styremedlem

1 hendelser på “Sykehjemsplasser”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen