dreamstime s 625230De rød/grønnes svikt innen eldreomsorgen legger skylden over på kommunene og gjør kommunepolitikerne til løftebrytere. De svikter løftene til landets eldre, og dessverre, så har den rødgrønne perioden vært åtte tapte år for eldreomsorgen.

Jeg har først lyst til å gå mange år tilbake i tid. Til da min mor levde. Jeg kom hjem etter en tid på sjøen. Hun stemte Arbeiderpartiet i alle år. Hun var en av dem som valgstrategene i AP kunne regne som sikker. Hun hadde stemt AP og kom sikket til å gjøre det så lenge hun levde. Men der forregnet de seg. Min mor var en klok dame med en hjerne like skarp som en nyslipt slakterkniv. Og en dag overrasket hun meg og sikker mange andre med å si: Nå stemmer jeg ikke Arbeiderpartiet mer.

Hun hadde sett og opplevd partiets eldreomsorg på nært hold. Hun hadde sett nær slekt være kasteball i den kommunale eldreomsorgen, og det var slettes ingen spøk. Hvis dette var hva AP mente var en verdig behandling av eldre og syke mennesker, burde partiet få et kurs i moral, etikk og human menneskebehandling. Hun stolte på lovnaden og garantiene. Til hun fikk nok.

Tror noen at det er særlig bedre etter så mange år og med rød/grønt styre de siste 8 årene? Hvis de tror det, ja da må de tro om igjen. Over 3.000 står i kø for å få sykehjemsplass. Jeg tror de styrer mot krise i eldreomsorgen med åpne øyne. Og blir de konfrontert med svikten legger skylden over på kommunene og gjør kommunepolitikerne til løftebrytere. De svikter løftene til landets eldre, og dessverre, så har den rødgrønne perioden vært åtte tapte år for eldreomsorgen.

Jeg har jeg lyst til fortelle en liten episode som skjedde før vi dro på ferie. Om et glemt område. Om ensomhet i livets siste fase. En gammel dame sto stille rett innfor inngangen til butikken. «Sett deg her!», kommanderer en yngre kvinne. Damen sank lydig ned på stolen. «Hun svimte av sist vi var her og handlet», sa den yngre damen til en forbipasserende kjenning, for hun forsvant inn i butikken.

I og med at jeg sto så nær så sa jeg til henne. «Det er vel godt å få sitte?» «Ja, det er det», svarer hun. Men røsten? Den var toneløs, som om hun svarte på en ordre. Jeg så nærmere på henne. Ansiktet var helt interesseløst. Hun så ut til å tilhøre en annen verden. Det lille, lille ansiktet var innrammet av snøhvitt hår som nesten var gjennomsiktig. Jeg ble stående å småprate, jeg fikk meg ikke til å levne henne alene. Den yngre kvinnen kom tilbake, med ansiktet preget av en blanding av skam, sinne, redsel og uro.

Jeg sier bare: Sommeren er ikke lett for den som er gammel. Her snakker vi om ensomhet. Og jeg husker en som sa til meg direkte. «Det er forferdelig å bli gammel.» «Mat får vi. Tak over hodet har vi. Medisin får vi. Men det er også alt. Vi er så alene. Vi er så ensom. Vi svinner hen, både i hode og kropp.» Dette skjer i mitt nærområde. Da jeg fortalte dette til en venn av meg så hadde han en lignede historie. Jeg har en gammel tante som rømte med rullatoren. Da de fikk stoppet henne fortalte hun at hun var på vei til sin datters skoleavslutning og hun nevnte et sted flere mil unna. Sakte men sikkert fikk de rullet henne tilbake. Da sa hun plutselig, glassklart: "Bli ikke gammel!" Lurer noe på hvorfor hun sa det?

Er det noen av de andre partiene som bryr seg om de gamles følelse av ensomhet og redsel? Om det å bare sitte uten kontakt og aktivitet. De sier sikkert ja, med jeg sier nei. De gjør det ikke. Selv om det er en kjempeutfordring. Kan dere forstå følelsene når øynene ikke ser å lese og ørene ikke klarer å høre. TVn blir ubegripelig. De skulle så gjerne komme ut å se folk, oppleve ting, men de kan ikke. De kan helt enkelt ikke mer. Orker ikke, og dermed tilbringer de dagene alene inne. Uendelig trist.

Så kan sikker noe si at dette bare er enkeltskjebner og ikke et bilde av eldreomsorgen slik den virkelig er. Mulig det, men disse enkeltskjebne er ganske mange og totalt uakseptable.

Regjeringens svar på disse problemene og andre problem er som før: Men nå satser vi. Gi oss fire år til. Er det noen som tror på slike løfter. Min mor slutte å tro på dem og det bør også andre gjøre. Det er ikke akseptabelt at eldre blir kasteballer og ennå være er det når de ikke klarer eller evner å ta til motmæle.

Et spørsmål til slutt. Er det ikke på tide at pensjonistenes og de elders eget parti, Pensjonistpartiet, kommer inn på Stortinget. Da bør de få deres stemme. Ingen stemme er bortkastet, alle teller.

Jeg skal gi dere et godt råd. Glem ditt gamle parti – det har glemt deg!

Torstein Larsen

Leder Orkdal Pensjonistparti

Postadresse

Postboks 6,
Sentrum,
0101 OSLO

Besøksadresse

Prinsens gt. 3 A
OSLO

e-post:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hjemmeside         
www.pensjonistpartiet.no

 

Kontakt leder:

Tone J. Coucheron

Besøksadresse    
Nordre Ifarnesveg 41

Postadresse       

Nordre Ifarnesveg 41
2428 Søre Osen

Telefon                 

924 16 772

E-post

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Facebook

Pensjonistpartiet

 

 

 

Facebook
Du finner link til vår nye
Facebookside nedenfor

 

 

Møter

Neste HS møte

31. august 2018

Kontoret i Oslo

 

Møteplan 2018-19


Landstyremøter

29.-30.September 2018

Rogaland PPs kontor
Stavanger

 

30.- 31. mars 2019

Oslo Airport Thon Hotell


Landsmøte

4.-5. mai 2019

Thon Oslo Airport Hotell

 

Facebook


Webansvarlig: Gjert-Are Valberg - Telefon: 994 12 095 - E-post: gjert-av@online.no