Utskrift
Kategori: Forside

estherMed ungdommelige steg og heftig musikk i "Skal vi danse" i TV2, sender spreke dansere glede og livslyst ut til det norske folk. Danserne tar en pause. Reklame og nyheter overtar. Og her kommer 95 år gamle Esther inn i bildet: Hun forteller sin hverdagshistorie om plager og smerter og om hjelpen som uteblir. Forteller den til hele det norske folk.

 

Nettene er toppen av krise.

«Jeg har urinlekkasje, er søkkvåt oppi sengen. Nattbuksen blir våt, alt må skiftes. Jeg må ut av dette huset, et sted hvor jeg har trygghet», sier Esther.

«Jeg orker ikke mer, jeg orker ikke å sitte her mer».

"Jeg har det forferdelig vanskelig. Jeg sitter her og tenker på hva jeg skal leve for"

Vi blir eldre. Mange flere eldre. Det har vi visst i mange tiår. Vi og politikerne. Noen kaller det en økonomisk ødeleggende «eldrebølge». Andre snakker om en utslettende tsunami. Slik opparbeides en negativ holdning til de som rekker å bli riktig gamle. Og politikerne følger opp med fantasiløse budsjetter med trange rammer for de som trenger det mest; de som har slitt livsdagen lang og trenger en verdig avslutning. De er bare en ekkel utgiftspost som hindrer nye prestisjeprosjekter. Det vedtas nye terskler for å få kabelen til å gå opp. Duppeditter finnes opp. Lista for å komme inn i hjelpende omsorg heves; problemet løst.

Alle skal få bo hjemme «lengst mulig». Alle skal bo hjemme lengst mulig. Uansett helsetilstand. Esther må bo hjemme lengst mulig. Uansett helsetilstand. Uansett smertefull ensomhet.

Esthers historie er selvsagt unik. Det er hennes og bare hennes historie. Men med jevne mellomrom dukker det opp lignende historier. Også historier verre enn hennes. Vi hører om den i hverdagen og ser den på TV og i nabolaget. Historiene som forteller oss at politikerne ikke har gjort og ikke gjør jobben sin.

Det er derfor en skam for standen når byråden fra Krf (av alle partier) står på offentlig TV og trøster seg selv og seerne med at det sikkert vil bli en ledig plass på et sykehjem snart. Ja selvfølgelig vil noen dø «snart», og da er det snart en ledig seng og verdig pleie. Imellomtiden får Esther bare lide hun. Esther og de andre som trenger hjelp og omsorg.

Vi eldre som beveger oss rundt på livsparketten med rimelig god helse uten smerter og urinlekkasje natters tid, forstår hvor heldige vi er. Vi ser og erfarer skyggesidene ved et samfunn som ser oss som en økonomisk byrde. Men at byrådene fra Ap, V og Krf i Bergen og politikere andre steder, ikke ser og forstår hvilke lidelser de påfører medmennesker, ja det er mer enn en skam. Det er deres jobb å forstå. Det er deres jobb å gjøre noe! Det er deres jobb å anerkjenne gleden av å leve; også når en blir gammel. Det er deres jobb å sørge for riktige botilbud og verdig hjelp. Det er deres jobb å bygge sykehjemsplasser.

«Esther» danser ikke mer. Musikken har stilnet og smerten overtatt. Nå venter hun bare på at noen skal forstå. Venter på en siste, verdig runde med livsglede uten smerte og ensomhet.

Skam til Bergen og «Hvorsomhelst» som behandler sine eldre på denne måten.

Mediegruppa i PP

 .